vrijwilligerscentraleamsterdamDe vrijwilligerscentrale in Amsterdam coördineert vrijwilligerswerk in de hoofdstad. De centrale helpt mensen bij het vinden van vrijwilligerswerk en bedrijven die met hun werknemers graag vrijwilligerswerk willen doen. Maar ook omgekeerd helpen ze vrijwilligersorganisaties bij het vinden van vrijwilligers. Ze bemiddelen ook voor scholen die op zoek zijn naar maatschappelijke stages voor hun leerlingen. Er is veel vrijwilligerswerk te doen in Amsterdam; er staan momenteel zo’n 1700 vacatures voor vrijwilligers op de vacaturebank van deze organisatie. Ook via de App Layar Vrijwilligers Centrale Amsterdam kun je op je smartphone bekijken welke organisaties in de buurt op zoek zijn naar vrijwilligers.

De vrijwilligerscentrale Amsterdam heeft een speciale afdeling die zich bezighoudt met de maatschappelijke stage: het Maatschappelijke Stageteam. Dit team biedt gratis diensten aan scholen aan, waaronder het geven van voorlichting aan scholen en leerlingen. Het team informeert en adviseert havo en vwo scholen over het opzetten van de maatschappelijke stage. Daarnaast kan het team direct aan vmbo, havo en vwo leerlingen voorlichtingslessen geven over de maatschappelijke stage, in de vorm van een debat of een bordspel.

Verder helpt het Maatschappelijke Stageteam bij het vinden van een stageplek. Je kunt via een zogenaamde stagebankzoeken naar een geschikte maatschappelijke stage. Er is ook een speciale projectbank, waarop stageprojecten voor minimaal 4 leerlingen worden aangeboden. Docenten kunnen informatie over zulke projecten opvragen bij het stageteam.