via: mamaplaats.nl

via: mamaplaats.nl

Besluiten jullie uit elkaar te gaan dan brengt dit naast de emotionele impact ook een rompslomp aan administratie met zich mee. Des te meer wanneer er kinderen in het spel zijn. Het maken van concrete afspraken speelt een centrale rol bij het scheiden; een proces wat vooral bemoeilijkt wordt door de emotionele toestand. Hebben jullie samen kinderen, dan moeten jullie goede afspraken maken in een ouderschapsplan over bijvoorbeeld de omgang met de kinderen. Jullie kunnen als je er samen niet uitkomt om hulp vragen, bijvoorbeeld bij een advocaat, mediator of maatschappelijk werker. Voor de kinderen verandert er echter ook veel. Waar kun je terecht voor hulp voor de kinderen bij een scheiding?

Afspraken maken

Het is belangrijk voor de kinderen dat ze betrokken worden bij het maken van afspraken. Wat zijn hun gevoelens en wensen ten opzichte van een verhuizing bijvoorbeeld? Voor jonge kinderen is het vaak lastig om dat onder woorden te brengen. De rechter nodigt kinderen vanaf 12 jaar uit om ook daar te vertellen hoe zij de nieuwe situatie het liefst zien.

Tips

De Raad voor de Rechtsbijstand heeft de website Ouders uit elkaar in het leven geroepen om ouders van advies te voorzien bij een scheiding. Ouders kunnen daar terecht voor tips hoe je kinderen het beste over de scheiding kunt vertellen. In de verschillende leeftijdscategorie├źn worden daarnaast de aandachtspunten benoemd. Kinderen van jonge leeftijd zijn bijvoorbeeld gevoelig voor spanning, maar hebben nog niet door wat scheiden inhoudt. Oudere kinderen hebben juist heel goed door wat een echtscheiding voor gevolgen heeft en zullen er daardoor ook over piekeren.

Omgaan met scheiding

Ieder kind reageert anders op een scheiding: boos, teleurgesteld, verdrietig of juist heel onverschillig. Het kan allemaal voorkomen. Soms lukt het kinderen niet om hun draai te vinden met gescheiden ouders of geven ze zichzelf de schuld van de scheiding. Het is dan goed dat de kinderen met iemand praten buiten de gezinssituatie. Een maatschappelijk werker kan meer informatie bieden over de mogelijkheden. Er worden onder andere cursussen gegeven voor kinderen die helpen goed met een scheiding om te gaan en er zijn gespreksgroepen voor kinderen van gescheiden ouders.

Tot slot is het belangrijk dat jullie eerlijk zijn, hoe moeilijk je zoon of dochter het ook heeft met de scheiding. Kinderen hebben niets aan valse hoop. Vertel ze dan ook niet dat jullie in de toekomst misschien wel weer samen komen als je weet dat niet zo is.