We weten dat we kinderen tijdens een scheiding het beste zo veel mogelijk buiten de emotionele achtbaan van verdriet, ruzie en angst moeten houden. Maar dit betekent niet dat we ze buiten het hele proces moeten houden. Integendeel.

Zoals we al schreven in het artikel ‘Hulp voor kinderen bij echtscheiding‘ is het belangrijk om bij een scheiding goede afspraken te maken en om deze afspraken te bespreken met de kinderen. De afspraken die jullie over en met de kinderen maken leggen jullie vast in het ouderschapsplan. Hoe zorg je ervoor dat je de kinderen bij het ouderschapsplan betrekt zonder dat je ze in de strijd meetrekt?

Ouderschapsplan-opstellen

Bespreek het ouderschapsplan

Het is een goed idee om met je kind te praten over wat er te gebeuren staat, en naar je kind te luisteren over zijn of haar idee over de toekomst. Echter, dit betekent niet dat je het kind kunt laten bepalen hoe de afspraken eruit komen te zien, en het betekent al helemaal niet dat je hem of haar laat kiezen tussen de ouders. Wat betekent het dan wel?

In bespreking van het ouderschapsplan bereiken jullie als ouders verschillende positieve doelen:

 • Het praten over de scheiding en het begrijpen van de scheiding helpt je kind om de scheiding te verwerken.
 • Het verwoorden van de concrete zaken die rondom de scheiding spelen helpt je kind om ook gevoelens rondom de scheiding onder woorden te brengen.
 • Doordat jullie samen tot afspraken komen, heeft je kind het gevoel dat er naar hem/haar geluisterd wordt. Op deze manier zal je kind zich minder schuldig, machteloos, ongehoord of onbelangrijk voelen.

Hoe een gesprek met je kind er specifiek uitziet, hangt natuurlijk in eerste instantie af van het kind: met een gevoelige prater ga je anders te werk dan met een energieke ontkenner. Zorg er in ieder geval voor dat je:

 • Niets voor het kind invult,
  “Elke zondag bij mama vind je wel leuk, toch?” is dus niet slim
 • Doorvraagt,
  “Waarom lijkt je dat niet leuk?”
 • Vraag naar wat het kind belangrijk vindt.
  “Wat vind je belangrijk dat er niet verandert?”, of vraag naar hobby’s die het kind belangrijk vindt, evenementen die het kind graag met een bepaalde ouder bezoekt of familieleden die het kind graag regelmatig wil blijven zien. Hier kun je het ouderschapsplan op afstellen. Komt oma van moeders kant bijvoorbeeld altijd op vrijdag op bezoek? Dan is het misschien een goed idee om het kind op vrijdag bij de moeder te houden, zodat deze traditie in stand gehouden wordt. Of de traditie kan worden aangepast naar de nieuwe situatie.

Kom je er niet goed uit met je kind, omdat je niks loskrijgt of omdat hij/zij juist te veel in het gevoel blijft hangen? Dan kun je de hulp van een professionele kinddeskundige of bemiddelaar inschakelen.

Schakel een deskundige in

bemiddelaar-bij-scheiden-300x215

Om goede afspraken te maken met en met betrekking tot je kind, kun je erover denken om een bemiddelaar of mediator in de arm te nemen. Met name scheidingsbemiddelaars hebben veel kennis van en ervaring met scheidingen met kinderen, en zullen de belangen van alle partijen behartigen. Hierbij staat het belang van het kind altijd voorop.

Niet alleen met betrekking tot het ouderschapsplan, maar ook bij het maken van andere scheidingsafspraken kan een bemiddelaar uitkomst bieden. Zo kunnen jullie snel compromissen bereiken over alimentatie of de inboedelverdeling. Kijk voor meer informatie over bemiddeling en mediation op de site van de Rijksoverheid.